Volkoren lasagne
- Kathleen Compagnie
- 4 jan 2021
- 2 minuten om te lezen

Kcal per 100 g: 119
Ingrediënten voor 3,5 kg lasagne:
7 eetlepels olijfolie
100 g ajuin, gesnipperd
2 teentjes look
100 g wortel, geschild en in blokjes
100 g paprika, in reepjes
1000 g gepelde tomaten
1 groot blikje tomatenpuree, dubbel geconcentreerd
peper en zout
basilicum
1 kg mager rundsgehakt (americain natuur)
50 g bloem
750 ml halfvolle melk
250 g ricotta
250 g volkoren lasagne vellen
100 g mozzarella, geraspt
Werkwijze:
Tomatensaus:
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pot en bak de gesnipperde ajuin glazig.
Voeg daarna de look, wortel en paprika toe. Indien nodig een scheutje water.
Voeg als de groenten bijna gaar zijn de gepelde tomaten toe en laat 5 à 10 minuten doorkoken.
Roer er de tomatenpuree doorheen en breng op smaak met peper, zout en basilicum.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een antikleefpan en bak hierin het rundsgehakt. Plet het gehakt terwijl je het bakt.
Breng op smaak met peper en zout.
Voeg het gebakken gehakt toe aan de groentesaus.
Indien gewenst de saus even pulserend mixen.
Kaassaus:
Verhit 5 eetlepels olijfolie en voeg er de bloem aan toe.
Goed mengen met een klopper.
Laat 30 seconden doorkoken en blus met een beetje melk. Intussen goed blijven roeren om klonters te vermijden.
Voeg de rest van de melk toe en laat al roerend de saus indikken.
Voeg de ricotta toe en meng tot een glad geheel.
Breng op smaak met peper en zout.
Lasagne:
Begin met een laagje kaassaus over de bodem van een vuurvaste schotel.
Leg daarop dakpan gewijs en laag lasagne vellen. Zorg dat de vellen niet te veel overlappen om dikke lagen pasta te voorkomen.
Doe hierop een laag tomatensaus, gevolgd door een laag lasagnevellen.
Herhaal deze stap tot de lasagnevellen en tomatensaus opgewerkt zijn. Zorg ervoor dat je eindigt met een laag tomatensaus.
Overgiet de laatste laag tomatensaus met de rest van de kaassaus en strooi er de mozzarella overheen.
Zet de lasagne in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 45 à 50 minuten
Tip:
Idealiter maak je de lasagne minstens enkele uren vooraf.
Lasagne kan tot enkele dagen vooraf gemaakt worden, afhankelijk van de houdbaarheid van de ingrediënten. Het afbakken in de oven gebeurt dan op het moment van het serveren.
De lasagne kan ook in kleinere schotels verdeeld worden in plaats van één grote schotel.
Lasagne kan in de ingevroren worden. Het afbakken in de oven gebeurt dan op het moment van het serveren.
Comments